Älggräs och rölleka

Jag brukar ha min lilla röda samlarpåse eller en liten korg med mig när jag går ut och går i skogen. Man vet aldrig vad som dyker upp 🙂

Varje år samlar jag in lite älggräs för att torka och sedan under året ha till te när vi någon gång har tex huvudvärk. Det är blommorna jag plockar.

I Lisen Sundbergs bok Vildvuxet står att man ska dricka 2 koppar med en halvtimmas mellanrum eller fortsätta tills under dagen om värken inte försvinner. Jag tar 1 tsk torkade blommor till en kopp hett vatten och låter det dra ca 10 min.

Jag lägger blommorna på tidningspapper på köksbordet när det torkar. Det tar ett par dagar. När det torkar försöker jag dra bort själva blommorna från klasarna. Det gör jag mest för att det blir lättare att få ner dem i tesilen när inte allt hänger ihop i stora klasar. Egentligen ska man ha en ogenomskinlig burk för att blommorna inte ska stå ljust (det gäller allt man plockar och torkar). Jag har tänkt att det går lika bra i vanliga glasburkar eftersom jag har dem stående i ett mörkt skåp.

Det går också att koka saft på dessa blommor. Jag gissar att det blir en ganska speciell smak med tanke på älggräsets doft. Jag har själv inte provat göra saft eftersom jag inte är förtjust i att förädla grödor med socker. Någon annan kanske vill prova 🙂

Just vid denna skogstur fick jag också med mig lite rölleka.

Vi använder rölleka när vi är förkylda eller har mensvärk.

Är du intresserad av att lära dig mer om att använda växter i ditt husapotek så läs på om det. De flesta böcker finns på bibblan.

På hemsidan moreva.se ska jag snart lägga in lite bra böcker jag snubblat över på min resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s