Ketchup – tomatsås

I år har vi odlat tomater i växthuset. Många olika sorter. Det är så roligt att kunna gå dit ut och äta direkt från plantorna. Jag tänkte att det skulle bli jättemycket tomater , så mycket att jag kunde koka ketchup av det vi inte hinner med att äta.

Men så blev det inte för alla i hushållet gick till växthuset nästan varje dag och mumsade tomater från plantorna. Det blir inte många tomater att plocka med sig in så under sommaren har jag inte gjort någon ketchup.

Inget att vara arg eller besviken över för det är ju så härligt att känna den rikedomen att kunna proppa i sig ljuvligt goda tomater.

När hösten kom och hotade mina kära tomater i växthuset räddade jag dem. I mitt köksfönster fick de hänga och mogna. Det gick ganska fort och vips var alla mogna samtidigt.

YES !!! Äntligen ketchupkok !

Här är receptet på den tomatsås jag kokar.

Koka upp 1 kg tomater med 2 gula lökar, 3 syrliga äpplen, 3 dl äppelcidervinäger, 3 dl kokossocker eller honung (om jag använder honung låter jag inte den koka med, jag häller i den i slutet) 1 msk örtsalt, 2 msk paprikapulver, ½ tsk chilipulver och 1 krm kryddpeppar.

Det får koka ganska länge. Så länge att jag reducerat det till ca hälften. När man reducerar så kokar man bort vätska för att det ska bli tjockare. Det kan lätt bli för löst annars.

Enligt receptet ska man mixa tomatsåsen med en stavmixer när det kokat färdigt. Den här gången hade jag inte någon stavmixer så jag provade att köra alla ingredienser i vår mixerkanna innan jag började koka det och det fungerade lika bra.

Sedan är det bara att hälla upp på väl rengjorda flaskor. Egentligen vill jag använda glasflaskor för jag gillar ju inte plast men när jag gjorde det åt inte barnen ketchupen så jag lurade dem genom att hälla upp det på återanvända ketchupflaskor från affären.

Nu tycker de att min egna ketchup är den bästa men det är ganska smidigt att ha det i plastflaskorna. Man slipper slå på glasflaskornas botten för att få ut det.

Vi gillar lite starkare tomatsås nu för tiden och har i färsk chili. Den här gången hade jag i lite kanel med. Det roliga med att göra själv är att man kan experimentera och få en produkt som inte finns att köpa.

Lycka till med tomatsåsen

Love Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s